Några ord om Alma Manusutbildning från tidigare studerande, lärare och samarbetspartners 

"​​Jag har aldrig gått en utbildning tidigare som stärkt mig så, både i mitt skrivande men också i gemenskap med andra, som Alma. Där vi vrider och vänder för att förstå varför något fungerar eller inte, men där man alltid har respekt för varandras världar och ämnen. Jag sökte för att vässa mitt manushantverk, och lära mig så mycket som möjligt om berättande, filmbransch och min egen skapandeprocess. Det är underbart att få plugga hårt, skriva mycket, men inte minst att få ett rum där man kan diskutera frågor om bransch, format, skaparrutin, feedback, disciplin, och såklart - impostor syndrome. Sara som konstnärlig ledare och Petra som huvudlärare är en kombo av sådan kompetens, medmänsklighet och konstnärlighet att utbildningen är sin alldeles egen kategori.

Jag vill uppmana alla skapande att söka, som vill djupfokusera på manus, antingen bara under denna period eller som riktning i livet."

Alba Lange, 24 mars 2018. Studerande 2017/2018 

"Alma manusutbildning är en unik konstnärlig utbildning med stark koppling till film- och tv-branschen. Grunden är en distanskurs med mycket teori samt uppgifter och skrivövningar på webben. Förutom detta får studenterna mötas under veckolånga träffar på olika orter i Sverige och även Europa. Träffarna består av studiebesök, workshops, föreläsningar, filmvisningar samt möten med manusförfattare, producenter, dramachefer, konsulenter, skådespelare etc. Utbildningen innehåller också praktik, handledda manusprojekt och möjlighet att pitcha idéer för branschen.

 

Jag tycker att utbildningen är fantastisk. Den är verkligen en resa och har förändrat mitt liv på många sätt. Hur jag ser på mig själv, på konst och på livet. Fler saker är möjliga än tidigare. Den har gett mig tron på att jag duger som manusförfattare. Först genom den omfattande antagningsprocessen och sen genom handledning och upplevelser under veckoträffarna. Utbildningen har blivit min biljett in i film- och tv-branschen.

 

Alma manusutbildning har ett mycket gott rykte. Det baserar jag på människor jag mött i branschen. Teorin och uppgifterna på webben håller riktigt hög nivå. Handledningen under våra skrivprojekt har varit suverän liksom flera av föreläsningarna vi haft under veckoträffarna. Utbildningen är djupt personlig och unik. Det beror på att Alma manusutbildning inte är en institution, utan drivs av yrkesverksamma proffs med ett otroligt personligt engagemang. Jag hoppas att utbildningen finns kvar i många år så att fler får chansen att bli manusförfattare. Det säger ju branschen att det är brist på."

 

Jenny Gromark Wennberg , manusförfattare och studerande 2017-08-21

Hemsida

"Alma Löv Education erbjuder en unik utbildning i Sverige. Jämfört med de stora institutionerna är Alma Manusutbildning en yrkesinriktad genredriven och progressiv utbildning som i min erfarenhet har varit bättre på att sjösätta nya yrkesaktiva författare i branschen än andra institutioner. Därtill är det en unik utbildning i hänseendet att den bland annat vänder sig till personer som har någon form av tidigare kreativ bakgrund och fungerar därmed som fortbildning som breddar kompetensen för personer tidigare verksamma inom andra kreativa sfärer och bidrar genom diversifieringen till både ett mer mångfacetterat och ett bättre ekonomisk hållbart kultursverige."

Aron Levander, manusförfattare och fd student 

Hemsida 

Please reload

"Det är inte helt enkelt att formulera hur mycket den här utbildningen betyder för mig, inte bara yrkesmässigt, utan även på ett rent personligt plan, tack vare Sara och Petra och mina underbara kurskamrater. Varje klass är en unik sammansättning av individer, och inget år på Alma kommer att vara det andra helt likt - det enda som är säkert är att det blir spännande möten i Sunne, Stockholm, Göteborg, Berlin och andra platser, med fantastiska föreläsare, regissörer, manusförfattare och andra yrkesverksamma, samt kursare som snart kommer en väldigt nära.

Det här är förmodligen den enda utbildningen i sitt slag i hela världen och går inte att jämföra med något, och det är främst tack vare Saras och Petras personliga förhållningssätt. Utbildningen har hjälpt mig att finna min röst, mitt universum, som Petra kallar det - de teman, karaktärer och världar som just jag ska berätta om - och har gett mig tillgång till ett ständigt växande nätverk som redan generarat flera samarbeten, möjligheten att praktisera som manusförfattare och en väldigt sympatisk ingång till en bransch som annars kan vara lite tuff att få in en fot i. Men inget går av sig självt; schemat är krävande och tvingar en att växa som både manusförfattare och människa. Det gäller att vara beredd att jobba hårt för att ta vara på de många möjligheter som Alma erbjuder. Men att söka var tveklöst ett av mitt livs bästa beslut."

Mario Bernengo, 24 mars 2018. Studerande 2017/2018

"Har följt denna utbildning under många år och har väldigt fina erfarenheter och utbyten från samarbeten både med dess konstnärliga ledning, lärare, föreläsare och studenter. Den är unik i sitt slag, en utbildning som drivs av stor passion och skapar viktiga möten och ett unikt kreativt rum för studenterna. Kan verkligen rekommendera!"

Anne - Marie Söhrman, Filmbasen

Ledningsgruppen Alma Manusutbildning 

"Alma Manusutbildning er den eneste distanceuddannelse og det gør det samtidig muligt at samle deltagere på tværs i Skandinavien. Nok den uddannelse, som har bredest netværk blandt filmskabere, producenter mv. i Norden – der er gæstelærere på meget højt niveau."

Kirsten Bonnén Rask har arbejdet med film og tv siden 1979. Hun har arbejdet indenfor alle genre og formater. Været spillefilmkonsulent ved Det danske filminstitut og kortfilmskonsulent på Statens Filmcentral i Danmark. Fra 1992 har hun arbejdet freelance som manuskonsulent i hele Norden og har været dramaturg på flere hundrede realiserede spillefilm, kortfilm, dokumentarer og serier. Hun har undervist og vejledt i Danmark, Norge, Sverige, Finland, Polen og på Færøerne. Siden 1.1.2012 har hun været daglig leder på Sørnorsk filmsenter i Norge. Kirsten undervisar och handleder på Alma Manusutbildning. 

Jag är för evigt tacksam för denna möjlighet att utvecklas som manusförfattare och människa. Att skriva, skriva, skriva, under ett och ett

halvt år, har gett mig möjligheten att hitta en skrivrutin och utveckla min egna röst. Det jag framförallt uppskattar är att Alma verkligen

stimulerar utvecklandet av den egna rösten och det egna berättandet, istället för att försöka passa in alla i samma normativa mall. Detta

skiljer sig till de konstnärliga utbildningar jag tidigare gått.

 

Just att Alma är så nära kopplad till branschen skapar den bästa förutsättningen för att kunna integreras och faktiskt få möjlighet att livnära sig som manusförfattare. En utbildning blir vad du gör den till – men på Alma har du alla förutsättningar att växa och grunda dig i ditt manusförfattande, i din egna personliga röst och i kontakt med branschen. Utbildningen har införlivat mina förväntningar och mer därtill. Jag hade aldrig kunnat drömma om att jag skulle stå på den plats jag gör idag efter dessa 1,5 år. Tack för en fantastisk och livsförändrande utbildning!

Sara Sommerfeld, studerande 2017-2018

Please reload